Cuketový koláč
Každý rok máme cuketové obdobie, kedy nám ide "cez uši" a ja už neviem, ako ju zamaskovať tak, aby rodina nevedela, že máme zase na stole cuketu :)
Tento cuketový koláč vznikol znovu len tréningom a skúšaním rôznych ingrediencií a našla som skvelú kombináciu, ktorá je v kategórii "ježiš to je dobré"! My máme radi suché múčniky a vždy sa snažím kombinovať ingrediencie tak, aby boli nutrične bohaté, a mám lepší pocit, keď deti jedia zdravšie verzie sladkostí.
POTREBUJEME:
3 vajcia
250 G masla
350 G nastrúhanej cukety
100 G ovsenej hladkej múky
150 G hladkej múky / ja používam dvojzrnku, ale špaldová tiež dobre chutila/
200 G kokosového cukru
4 PL nadrobno nasekanej čokolády, alebo čokoládových vločiek /používam 80%/
1 ČL prášku do pečiva
2 ČL sódy bikarbóny
2 PL chia semiačok
POSTUP:
Najskôr si očistíme a nastrúhame cuketu a necháme ju 10-15 minút stáť, aby pustila vodu. zapneme trúbu na 180 stupňov.
Vajíčka rýchlo vyšľaháme do peny. Potom šľahač spomalíme a pridáme kokosový cukor. Za stáleho miešania prilejeme roztopené maslo a postupne pridávame múky. Za stáleho pomalého miešania pridáme prášok do pečiva, sódu bikarbónu, chia semiačka, čokoládku a ja tam ešte šupnem trošku rumu a vanilku - ale nemusíte. Ako poslednú pridávame cuketu tak, že ju najskôr postláčame, aby sme sa zbavili prebytočnej vody. Vodu z cukety nepoužívame do cesta. Vznikne nám cesto, ktoré je viac menej riedke. Používam plech ako na brownie 20x 20 cm ale už som ho robila aj v 20x 30 a aj v tortovej forme. Je to v podstate jedno. Plech dobre vymastite alebo dajte papier na pečenie. Vložíme do trúby a neotvárame, až kým nie je nadýchaný.
Moja trúba pečie pri tejto teplote takýto pomer cca 30 minút. Takže gazdinky sa vedia podľa toho zorientovať. Skontrolujem, či je hotový špajdľovým testom. Koláčik necháme úplne vhychladnúť a potom ho môžeme poliať čokoládou. Ja roztápam 80% s maslom. Ale nemusíte. Môžete ho mať ako suchý múčnik, alebo pridať aj džem, aj čokoládu, už ako vám to chutí. Koláč je tuším najlepší na druhý deň :)
Nazdravie a dobrú chuť :)