Skorocelový sirup (recept podľa Márie Trebenovej)
Obdobie: máj-august
Potrebujeme:
4 plné hrste čistých, čerstvých zelených listov skorocelu kopijovitého
250 g domáceho medu
300 g cukru (rafinovaný, nerafinovaný, kokosový...)
100 ml vody
Postup:
Listy nadrobno posekáme alebo rozmixujeme, zasypeme cukrom, nalejeme med a prevarenú vodu a na slabom ohni, za občasného miešania, dusíme, kým sa všetko nerozpustí. Potom scedíme a teplé nalejeme do tmavej fľaše a dobre uzavrieme.
Sirup si môžeme pripraviť aj tradičným spôsobom a to tak, že použijeme rovnaký pomer listov a cukru, striedavo navrstvíme do skleneného pohára, dobre uzavrieme a zakopeme do zeme aspoň na mesiac. Takýto sirup je ešte účinnejší, keďže sa rozpustí prirodzene.
Tento sirup užívame pri kašli a zahlienení. Je veľmi účinný aj pri chronickom kašli. Užívame 1 – 6 x denne 1 čl podľa potreby, neužívame dlhšie ako 2 týždne.
Ak máme dosť listov, nasušíme si aj na čaj, je výborný expektorans, mukolytikum, aj antitusikum.