Ríbezľový sorbet
Sorbety u nás doma celkom idú, nielen kvôli tomu, že sú studené a sladké, ale aj skôli tomu, že sú čerstvé, zdravé a výživné. Keďže presne vieme, čo v nich je, máme z nich lepší pocit, ako z klasických nanukov.
POTREBUJEME
- 400 G očistených ríbezlí
- 200 ML vody
- 150 G cukru
- 1 KS čisté surové vajíčko (pozor, nebude súčasťou sorbetu)
- 1 KS limetky
POSTUP
Ríbezle umyjeme a rozmixujeme ponorným mixérom tak, aby boli napenené. Potom ich prepasírujeme tak, aby sme sa zbavili jadierok a prípadných nečistôt. Vznikne nám tak zhruba 200 ML čerstvej ríbezľovej šťavy. Potom si na miernom ohni rozpustíme cukor s vodou. Ja som použila kokosový, dodal sorbetu akúsi karamelovú chuť, ale viem si predstaviť, že napríklad brezový cukor by bol tiež výborný. Keď máme roztopený cukor, vlejeme ho do šťavy a poriadne premiešame. Pridáme aj šťavu z limietky. Ak dodržíte postup, mali by ste sa dostať k dokonalej konzistencii. Ale môžete si to preveriť tak, že do hmoty vložíte čisté surové vajíčko, a keď vypláva tak, že mu trčí špička, máte ideálnu konzistenciu. Ak sa vajíčko drží na dne, je potrebné pridať cukrovej vody. Tu je to veľmi individuálne, lebo každé ríbezle, alebo iné ovocie majú rôzne množstvo vody, Preto je dobré použiť tento starý kulinársky trik.
Keď už vieme, že máme dobrú konzistenciu hmoty, vložime ju do mrazničky a zamazíme, až kým nie je tuhá. Potom hmotu poriadne rozmixujeme tyčovým mixérom a znovu vložíme do mrazničky. Tentokrát je vhodé zamraziť aspoň na tých 12 hodín.
No a potom je sorbet pripravený na podávanie. Takto si môžete pripraviť maliny, jahody, žltý melón, alebo černice.
Sorbet podávame s čerstvou limetkou, alebo horkou čokoládou.
Dobrú chuť.