Medvedí cesnak - recepty
Obdobie: marec-apríl
Cesnakové maslo – od našej bylinkárky Ivanky
Do masla izbovej teploty zapracujem nakrájaný medvedí cesnak. Vytvarujem, dám zachladiť a následne nakrájam na menšie kúsky, ktoré zamrazím. Takto pripravené maslo používam do dusenej zeleniny na záver varenia. Len aby sa rozpustilo a prevoňalo jedlo.
Cesnaková polievka – od našej bylinkárky Lucky
Na masle osmahnem medvedí cesnak, toľko listov akú intenzivu polievky chceme. Pridám jeden zemiak nakrájaný na kocky, podlejem vodou, posolím a keď je zemiak uvarený, tak to celé rozmixujem a dochutím smotanou na varenie.
Nátierka z cesnaku – opäť od našej bylinkárky Lucky
Maslo, redkvička nakrájané na drobno, medvedi cesnak a soľ zmiešame dokopy a natierame na chlebík.
Horčica a Olej – od bylinkárky Gertrúdy
Cesnak nakrájame a zmiešame s horčicou.
Rozmixovaný cesnak pridávame do oleja s himalájskou soľou a používame do varenia.
Masielko s kurkumou – od bylinkárky Martinky
Cesnak rozmixujeme tyčovým mixérom a rýchlo zmiešame so zmäknutým maslom, soľou a kurkumou (žltá + tmavozelená = krásna zelená).
Natlačíme do formičiek na ľad. Dáme do mrazáku a na druhý deň vyberieme a uskladníme radšej v sáčku. Perfektne cesnakové masielko na chlebík, zemiaky, steak a čokoľvek, na čo máte chuť.
Cesnakové halušky so syrom - Inšpirácia od Zuzky
Medvedí cesnak rozmixujeme so soľou a vajíčkami na hladkú masu, tú vlejeme do múky. Ak treba, dolejeme trochu vody alebo pridáme múku a vypracujeme cesto, ako na halušky. Obvyklým spôsobom uvaríme halušky, scedíme a v mise ich polejeme trochou olivového oleja. Posypeme obľúbeným syrom.
Špaldový chlebík s medvedím cesnakom - požičali sme si recept z internetu, ktorý je úžasný
Potrebujeme:
500 g špaldovej múky + na posypanie dosky soľ
325 ml mlieka
20 g droždia
1 čl cukru
220 g mäkkého masla
100 g listov medvedieho cesnaku
Postup:
Do väčšej misy nasypeme múku a vrchovatú čajovú lyžičku soli. Do vlažného mlieka pridáme cukor a rozdrobíme droždie. Miešame, kým sa nerozpustí. Nalejeme do múky a pridáme 2 polievkové lyžice masla. Vypracujeme hladké cesto.
Prikryjeme a na teplom mieste necháme 45 minút kysnúť, až sa objem cesta zdvojnásobí. Umyté a osušené cesnakové listy najemno posekáme. Vidličkou dôkladne vymiešame so zvyšným maslom a s trochou soli. Formu vyložíme papierom na pečenie. Cesto ešte raz premiesime a na pomúčenej doske rozvaľkáme do obdĺžnika. Na cesto rovnomerne rozotrieme pripravené cesnakové maslo. Z dlhšej strany cesto pokrájame na päť rovnakých pásov. Každý pásik harmonikovo poskladáme a kolmo naskladáme do formy. Necháme asi 15 minút kysnúť.
Rúru vyhrejeme na 190 °C. Formu s cestom vložíme do spodnej časti vyhriatej rúry.
Pečieme 45 až 50 minút do svetlohneda a do chrumkava. Ak sa povrch veľmi pripeká, pred koncom pečenia ho prikryjeme papierom na pečenie. Upečený chlebík vyklopíme na dosku. Podávame vlažný alebo úplne vychladnutý. (http://www.pluska.sk/…/posledna-sanca-medvedi-cesnak-chlebi…)
Chilli pesto – náš obľúbený recept
Potrebujeme:
2 veľké trsy čerstvého medvedieho cesnaku
1 pl píniových orieškov
50 g parmezánu
100 ml extra virgin olivového oleja
1 čl mletého čierneho korenia
1/2 čl soli
2 červené chilli papričky (najemno nasekané, odstopkované a bez semiačok)
Postup:
Listy medvedieho cesnaku dôkladne umyjeme, osušíme a nakrájame na jemno. V mažiari si roztlčieme zhruba 1/2 medvedieho cesnaku a zároveň si nastrúhame syr Padano. Všetky suroviny, plus najemno nasekané chilli, si vložíme do jednej nádoby spolu s olivovým olejom, zakryjeme a necháme chvíľku odležať. Potom zmes rozmixujeme. Hotovú pastu necháme ďalej stáť cca 3 hodiny pri izbovej teplote. Po vzájomnom premiešaní a odstátí dochutíme pesto čiernym korením a soľou. Hotovou zmesou naplníme malé uzatvárateľné sklenené poháre a uložíme do chladničky, spapáme do dvoch mesiacov.
Zapekaný zemiak s cesnakom - od bylinkárky Valérie
Veľký zemiak alebo batát povaríme, kým jemne zmäkne. Vložíme na plech a dáme do rozpálenej rúry. Medzitým rozmixujeme medvedí cesnak, zmiešame, s na kocky nakrájanou, slaninkou, kyslou smotanou a postrúhaným syrom, niekedy dávam aj vajce. Ochutíme soľou, korením a môžeme aj s chilli. Spolu zapečieme do zlata. Z medvedieho cesnaku si naozaj môžeme pripraviť hocičo. Či už s ním preložíte mäso alebo si doma upečieme pizzu, rizoto, kuskus…
Je to skutočný zázrak prírody a jeho prítomnosťou nám príroda ponúka jednoduchú možnosť prečistenia organizmu. Naša krv, cievy a srdiečko to po zime potrebujú. Preto nešetrite! Vybehnite cez víkend na svoje tajné miesta, papkajte, varte, mrazte, lúhujte… Ďakujeme úžasným bylinkárom, ktorí sa s nami podelili o svoje tajomstvá !