Tinktúra je najsilnejší extrakt byliny. Maceráciou, či už čerstvej, alebo sušenej byliny v alkohole vytiahneme všetky účinné látky, ktoré sa uchovajú v maceráte. Takto môžeme pohodlne užívať bylinku vo vodnom roztoku. Tinktúru môžeme urobiť z jednej byliny, alebo bylinnej zmesi. Takúto tinktúru môžeme spotrebovať do dvoch rokov.

Univerzálny návod na výrobu tinktúry je pomer 100g čerstvej, alebo 50g sušenej byliny na 400ml alkoholu. Tento pomer sa však mení v závislosti od samotného objemu rastliny. Napríklad harmanček, praslička, alebo nechtík sú objemovo väčšie a ľahšie, takže musíme použiť alkohol úmerne objemu. Alebo keď macerujeme korene, či plody, tie sú naopak menšie a ťažšie. Tieto pomery sa vám postupným používaním a vyrábaním svojich tinktúr zaužívajú, alebo si môžete pomôcť našou priloženou tabuľkou, či akoukoľvek múdrou knižkou o bylinách.

Vňať, kvety, alebo koreň zalejeme do sklenenej nádoby alkoholom. Môžete použiť domáci alkohol, ideálne ražnú pálenku. Ak nemáte možnosť, stačí vodka, alebo brandy. Nádobu uzavrieme tak, aby do nej nemohol prúdiť vzduch a uložíme na 2-3 týždne na tmavé miesto. Počas doby macerácie niekoľkokrát masu premiešame. Potom tinktúru precedíme cez tenké sitko a vlejeme do tmavej fľašky.

Tinktúru užívame na základe jednotlivých odporúčaní. Väčšinou je denná dávka od 2 do 5 ml 3-4x denne. Tinktúru vždy užívame s inou tekutinou, nikdy nie priamo z lyžičky.
Ak chceme tinktúru podávať deťom, môžeme ju jemne nechať odpariť v horúcom vodnom kúpeli. Rovnako ju môžeme nechať otvorenú až 5 dní a nechať alkohol čiastočne vyprchať, alebo podávať s teplým nápojom. Tinktúra však nikdy nezostane celkom bez alkoholu. Ak si chcete skontrolovať koncentráciu alkoholu v tinktúre, môžete použiť liehomer, ktorý je voľne dostupný v zdravotných potrebách, alebo na stránkach s laboratórnymi potrebami.

Tinktúru si môžete vytvoriť aj z vašej obľúbenej bylinnej zmesi a mať ju vždy pri sebe. Naši klienti oceňujú napríklad tinktúru, ktorá uvoľňuje kŕče hladkého svalstva, pri záchvatoch kašľu, alebo menštruačných bolestiach. Ak vám pomáha napríklad čaj na trávenie, tiež si z neho môžete vyrobiť jednoduchú tinktúru a mať ju vždy po ruke. Rovnako sú užitočné aj tinktúry zo zmesí pre náhlu úzkosť, alebo zvýšený krvný tlak.

Tieto malé zázraky si môžete pripraviť doma sami a nemusíte sa obracať na výrobcov, ktorí pripravujú tinktúry príliš riedené, alebo z bylín, ktorých pôvod nepoznáte. 

Ak si nie ste istí, aké bylinky môžete spolu zmiešať, alebo aké je dávkovanie vašej tinktúry, vždy sa môžete poradiť s certifikovaným fytoterapeutom, alebo farmaceutom.

media
Súvisiace produkty