Bylinnú masť si môžete pripraviť skotučne z rôznych bylín, ktoré potrebujete. Nemusí to byť jedna bylina, môže to byť viacero druhov bylín s podobnými liečivými vlastnosťami. 

Za slnečného počasia zbierame horné časti byliny, asi prvých 15 cm, kvet a okvetné lístky. Ak robíme masť z koreňa, tak samozrejme vykopeme koreň. Tie však kopeme skoro zjari, alebo najlepšie na jeseň. Kvety necháme chvíľku odpočinúť a dáme šancu drobným živočíchom na odchod. Ja položím vždy byliny na utierku a pekne sa rozutekajú.  Zbierame vždy len toľko bylín, koľko potrebujeme. Pre 500g masti to bude asi 3-4 hrste. 

Ako základ maste môžete použiť nesolenú bravčovú masť, bambucké maslo, kakaové maslo, lekársku vazelínu, čo je vám sympatické. . . 

500g základu masti si necháme roztopiť na mierom ohni, spolu s 50g včelieho vosku. Včelí vosk dávať nemusíte, ak nechcete, alebo nemáte, ale pôsobí v masti okrem iného aj ako izolačná zložka, čiže vám masť rýchlo nesplesnivie. 

Keď máte obe ingrediencie roztopené, tak môžete vložiť nasekané byliny. Zahrievame ešte 20 min a potom odstavíme. Necháme stáť na tmavom mieste prikryté 10-14 dní. Počas tejto doby 1-2x masť stopíme. 

Potom si pripravíme čisté nádoby do ktorej masť scedíme cez jemné sitko alebo gázu. 

Takúto domácu masť skladujeme v chladničke, a spotrebujeme ju do roka. 


autor receptu: Daniela Viskupič 

media
media
Súvisiace produkty