Rakytníkový sirup na imunitu
Rakytník je jedna z najvýživnejších plodín našej zemepisnej šírky. V každej záhrade by nemal chýbať aspoň jeden pár tohto kríku. Zbieranie je síce náročnejšie, ale o to zdravšie. Aj veľké trńe a kôra obsahujú látky vyživujúce pokožku. Rovnako olej plodov obnoví a premastí vaše ruky. Vždy rada zbieram rakytník, aj keď je to náročnejšie na čas. Počas zimných mesiacov sa však vždy oplatí mať uložený tento zázrak na imunitu v chladničke.
Potrebujeme
- 500 G čistých dozretých bobúľ rakytníka rešetliakového
- 500 ML domáceho medu
- 1 veľký citrón
Postup
Plody rakytníka starostlivo premyjeme. Môžete aj odstopkovať, ale je to veľlmi zdĺhavé. Keďže celé plody budeme mixovať a cediť, drobné stopky nebudú na konci zavadzať. Plody vložíme do mixéra, použila som mixér na smoothie, poslúži aj ponorný mixér (pozor však na vystreľujúce kôstky) Plody poriadne rozmixujeme a hmotu vlejeme do hustého sítka. Takto niekoľkokrát prepasírujeme čerstvú šťavu, z kotrej sa dá skutočne vyrobiť čokoľvek.
Potom do šťavy pridáme med a vytlačenú, precedenú šťavu z citróna. Pretrepeme, alebo zamiešame, vlejeme do sklenenej fľašky a skladujeme v chladničke.
Takýto čerstvý sirup je potrebné skonzumovať do mesiaca. Pijeme ho po lyžičkách každý deň, alebo si ho dávame do čaju. Sirup je vhodný aj pre deti.
Sirup si tiež môžete zamraziť. My sme si z neho pripravili aj ľadové kocky, s ktorým budeme chladiť teplý čaj pre deti.
... Manžel si vždy ukradne to, čo zostane :) ... do čerstvej šťavy na pitie pridáme aj šťavu z pomaranča, aby sa chuť bobúľ zjemnila.