Jablkový likér
Ak máte dobrú úrodu jabl'čok, využiť sa dajú aj tak, že vás potešia a zahrejú neobvyklým spôsobom.
Potrebujeme
- 600 ML čerstvej, jablkovej šťavy
- 500 G medu
- 6 tyčiniek celej škorice
- 1 vanilkový struk
- 1 L jemnej vodky
Postup
Dobre umyté jablká očistíme od rôznych kazov a odšťavíme a precedíme. Alebo si môžete kúpiť aj hotovú domácu jablkovú šťavu.
Do hrnca pridáme med, jablkovú šťavu, škoricu a vanilku. Zahrievame na najmenšom stupni kým sa med nerozpustí (pozor, nevaríme, ani nezohrievame pri vysokých teplotách). Celý obsah vlejeme do sklenenej fľaše (obsah cca 2 L) a necháme vychladnúť. Pridáme vodku a dobre uzatvoríme. Necháme stáť 2-3 týždne a sem - tam pretrepeme. Potom likér precedíme a uskladníme v skenených fľaškách.
Sladkost likéru si môžete regulovať podľa vlastnej chuti. Nie každé jablko má rovnakú sladkosť. Med môžete pridávať počas macerácie kedykoľvek. Rozpúšťa sa behom 2-4 dní. Do macerátu môžete pridať aj jedno nakrájané jablko so šupkou.
Likér chutí ako jablkový koláč :)
Nazdravie!