Cesnak kuchynský - Allium sativum
Zázračný cesnak vhodný pre každú neduhu nemôže chýbať v žiadnej kuchyni.Je to najstaršia liečivá rastlina na svete. Poznatky o ňom zozbierali už starí egypťania a bol aj súčasťou posmrtnej výbavy faraónov. Cesnak kuchynský sa radí medzi prírodné antibiotiká – fytobiotiká, čo znamená, že zabraňujú rastu mikroorganizmov, nepoškodzujú črevnú flóru a nemajú vedľajšie účinky. Cesnak podporuje imunitu, zabraňuje trombózam, Ničí vírusy, baktérie a rôzne druhy parazitov. Bráni rakovinovému bujneniu, posilňuje žľazy tráviaceho systému a má blahodárne účinky na sliznicu čriev. Nutná je tiež opatrnosť pri dávkovaní, cesnak je vhodné užívať pravidelne a v menších dávkach.
OBSAHUJE
- Silice s obsahom alicínu
- Vitamín A
- Vitamin B1, B2
- Vitamín C
- Železo
- Draslík
- Vápnik
- Jód
- Fosfor
- Kyselina kremičitá
CESNAK JE
- Expektorans (uvoľnuje hlien)
- Diaforetikum (podporuje potenie)
- Antiseptikum (ničí mikroorganizmy)
- Diuretikum (podporuje vylučovanie moču)
- Hypolipidemikum (znižuje LDL cholesterol)
- Antibiotikum
-
Antivirotikum
VYUŽITIE
Cesnak kuchynský využívame pri bežných zápalových infekciách ako prostriedok podpory imunity. Zároveň ho používame pri akútnom, či dlhotrvajúcom kašli vo forme sirupu, alebo za surova v kombinácii s medom a citrónom. Pri cielenej podpore znižovania cholesterolu okrem úpravy stravy užívame sirup, alebo tinktúru z cesnaku kuchynského. Pri bolestiach a zápaloch uší používame cesnak vo forme oleja. V preventívnej forme užívame cesnak pre podporu imunitného a cievneho systému v bežnom používaní v kuchyni. Ideálne v nátierkach a dipoch v surovom stave. Pri teplej kuchyni pridávame cesnak vždy až na konci varenia.
VYRÁBAME
Olej Tinktúru Sirup Kúpeľ
RECEPTY
Imunitná bomba bez kompromisov
Do misky zmiešame 2 pretlačené strúčiky cesnaku, 1/2čl kardámonu, 1/2čl kurkumy 1/2čl škorice, 1/2čl kajenského korenia 1čl strúhaného zázvoru, 1pl medu a 1pl olivového oleja. Tento elixír užívame každý deň po troškách, skladujeme v chladničke.
Cesnakový olej
Recept nájdete tu: cesnakový olej
Cesnaková tinktúra
Hlavičku cesnaku očistíme a nadrobno nasekáme. Zalejeme kvalitným alkoholom a necháme stáť 14 dní. Potom tinktúru scedíme a užívame 1-3 čl do vody denne.
Cesnakový sirup
Do zaváraninovej fľašky nakrájame 3 hlavičky cesnaku, 1 celú cibuľu a 1 nakrájaný citrón. Zahrejeme 500ml vody a pridáme 400g cukru. Cukor roztopíme a zlejeme do fľašky s cesnakom. Dobre uzatvoríme a necháme stáť v chladničke 1-2 týždne. Následne scedíme. Sirup užívame denne 1 polievkovú lyžicu.
Cesnakový elixír s chrenom
Očistíme si 4 citróny, 1 veľkú cibuľu, 3 lavičky cesnaku a asi 150g koreňa chrenu. Všetky ingrediencie posekáme nadrobno a zalejeme 1 litrom prevarenej vody a zasypeme s 500g cukru. Dobre uzatvoríme a necháme stáť 14 dní. Potom scedíme a užívame 1-2 polievkové lyžice denne.
Zdroje:
Kuchař Jiří, Jonáš Josef - SVĚT PŘÍRODNÍCH ANTIBIOTIK, EMINENT 2014
Rystonová Ida, BZLINY NA DÝCHACÍ CESTY, VODNÁŘ, Praha 2010
Jahodář Luděk, FARMAKOBOTANIKA, KAROLINUM, Praha 2011
Foto: Pexels.com