Sirup z plodov bazy na imunitu
Obdobie: august-september
Potrebujeme:
3/4 šálky sušených bazových plodov
1,5 šálky vody
2 pl nastrúhaného zázvoru
1 čl mletej škorice
1/2 čl klinčekov (najlepšie drvených)
1 šálka medu
Postup:
Do hrnca nalejeme vodu, pridáme bazové plody, zázvor, škoricu a klinčeky. Prevaríme, prikryjeme a redukujeme na miernom ohni cca 45 min., kým sa tekutina nezredukuje zhruba na polovicu. Necháme vychladnúť, zamiešame, postláčame a precedíme. Starostlivo primiešame med. Prelejeme do tmavej fľaše a skladujeme v chladničke. Vydrží cca 3 týždne. Ak by ste chceli predĺžiť trvanlivosť, odporúča sa ešte pridať 1 dcl brandy, v tom prípade deťom sirup podávame v teplom čaji. Inak sa sirup užíva 1čl denne pre dospelých a 1/2 čl denne pre deti na prevenciu počas 6 dní. Pri akútnom ochorení zdvojnásobíme dávku.